Wijnlanden

Van Frankrijk, Italië, Spanje tot USA, Azerbeidzjan, Georgië en Libanon!

Oogstfeesten van het Noordelijk en Zuidelijk halfrond

De oogstfeesten van het Noordelijk halfrond staan het eerste weekend van oktober – vrijdag 2 t/m zondag 4 – op het programma. Dit jaar gaan we nog verder met de diversiteit in landen en druivenrassen en zal je je vergapen aan al het moois wat het noordelijke halfrond van de wijnwereld te bieden heeft.

Frankrijk ??

Verreweg het beroemdste wijnland ter wereld! Na alles in de wereld geproefd te hebben komen we altijd terug bij dit schitterende wijnland. Denk alleen al aan alle streken met hun diverse stijlen en druivenrassen. Van Champagne tot Bordeaux en van Loire tot Bourgogne. Je kunt hier geen genoeg van krijgen.

Oostenrijk ??

Zeer bijzondere terroirs en druivenrassen komen uit dit prachtige wijnland. Veel diversiteit en zeer zuiver gemaakte wijnen. De wijnen uit Oostenrijk behoren tot de beste ter wereld en dat wordt bevestigd door de prijzen die ze winnen op de internationale concours.

Nederland ??

Ooit een Nederlandse wijn gedronken? Nederlandse wijnen zijn enorme in opmars. Vorig jaar waren er ruim 170 wijngaarden in Nederland. De kwaliteit is inmiddels top en zeer uitgesproken. Druivenrassen die je nergens in de wereld tegenkomt en daarom typisch zijn voor de wijnbouw.

Georgië ??

Het oudste wijnland van de wereld! Dat weet bijna niemand, maar deze unieke wijncultuur bestaat al sinds 4000 jaar voor Christus. De speciale manier van bottelen in kruiken is uniek. Wij hebben de beste exemplaren weten te bemachtigen en deze kun je allemaal komen proeven.

Azerbeidjan ??

Nieuw!

Een van de oudst wijnlanden ter wereld. Samen met Georgië vormen ze de basis van de wijnbouw. Wel hebben ze beide een andere stijl met veel druivenrassen waar je nog nooit van hebt gehoord. Als wijnliefhebber wil je dit proeven!

Slovenië ??

Een vrij onbekend schitterend land met zoveel te bieden. Ook op wijngebied! Verassende druivenrassen zoals Furmint en Malvasia vormen de basis van het DNA van Slovenie. Behalve inheemse druivenrassen gedijen de bekende ook heel erg goed op de gronden van Slovenië. Weleens gehoord van Oranje wijn? 

Roemenië ??

Roemenië is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa. Dat weet eigenlijk niemand. Tot de val van het communisme ging kwantiteit boven kwaliteit, maar dat is gelukkig al een tijd veranderd. Wij hebben een paar mooie wijnhuizen geselecteerd voor een zacht prijsje om Roemenië te ontdekken.

Hongarije ??

Hongarije ook weer zon bijzonder wijnland waar men eigenlijk te weinig van weet. Maar als je Tokaj noemt loopt het water bij de iets doorgewinterde wijnliefhebbers in de mond. Deze edel zoete wijn behoort tot de top van de wereld en wil je tenminste één keer in je leven drinken. Verder hebben ze het in Hongarije wereld beroemde Stierenbloed

Italië ??

La dolce vita. Het zoete leven.. en niets zo belangrijk in het leven van Italianen is eten en wijn.. heel veel verschillende soorten wijn. Fantastische wijnen die je nergens anders in de wereld tegenkomt.

Spanje ?? 

España Por Favor! Het leven is er allemaal lekker tranquilo en de wijnen niet te versmaden. Of je nu Albarino drinkt met oesters of een goed glas Rioja Reserva drinkt met Jamon Iberico. Het leven is goed! Spanje heeft het grootste aantal met wijnstokken beplante hectares ter wereld. Overigens produceren Italie en Frankrijk meer wijn. Dat betekend dus dat de wijnen uit Spanje geconcentreerder zijn. Kom je ze proeven?

USA ??

De beste wijnen komen uit het warme Californië, de ‘Golden State’. Niet voor niets komt 90% van de productie uit dit gebied. Maar ook in het koelere Noordwesten en Noordoosten weten ze heerlijke Zinfandel te produceren. Verwacht rijpe fruitaroma’s!

Duitsland ??

Kenmerkend voor dit traditionele wijnland zijn de “eigen” druivenrassen zoals de bekende Riesling, de Spätburgunder (pinot noir) en Weisburgunder (Pinot Blanc).  Duitsland heeft zoveel meer te bieden en met zoveel verschillende ‘terroirs’ raak je niet uit geproefd. Kom Duitsland beleven van 2 tot en met 4 oktober.

Libanon ??

Nieuw!

​Als het over wijn gaat, is Libanon waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt. Maar Libanon is “booming”. Het staat ter discussie of we Libanon onder de Nieuwe of Oude (of zelfs Oudste) Wereld kunnen scharen. Het land heeft immers op wijngebied een geschiedenis die vele duizenden jaren teruggaat. Het is de wijnparel van het middel oosten. Wij hebben een huis binnen gehaald waar je je vingers bij aflikt.

Meld je aan voor de AWF nieuwsbrief!