Westergas

5000m2 aan wijnbeleving

De Westergas

De Imperial Continental Gas Association (ICGA) bouwde eind 19de eeuw twee steenkoolgasfabrieken in Amsterdam: de Ooster Gasfabriek en de Wester Gasfabriek. De laatste kwam gereed in 1885 en was strategisch gelegen tussen water, spoor en toegangswegen. Het gas werd aanvankelijk gebruikt voor stadsverlichting.

Gashouder

De Amsterdamse Gashouder werd gebouwd in 1902 en was destijds de grootste gashouder van Europa. Het gas werd bovenop de Gashouder opgeslagen, in een stalen tank die tot een hoogte van veertig meter kon worden uitgeschoven. Momenteel is de Amsterdamse Gashouder uitgegroeid tot het meest iconische gebouw van de Westergas. Uniek is de pilaarloze ronde binnenruimte en gietijzeren plafondconstructie. Met maar liefst 2538 m2 aan ruimte is de wereldberoemde Amsterdamse Gashouder de thuisbasis voor Amsterdam Wine Festival.

 

Transformatorhuis

In 1904 werd hier een watergasfabriek gevestigd, later is het gebruikt als transformatorwerkplaats van het Amsterdamse energiebedrijf. Daar komt de naam ‘Transformatorhuis’ dan ook vandaan. De smalle, hoog geplaatste ramen en de houten dakconstructie geven het Transformatorhuis een intieme en gewijde sfeer. Het Transformatorhuis heeft een oppervlakte van 700 m2 en is 9,7 meter hoog. Tijdens deze editie zal het Transformatorhuis omgetoverd worden tot de wijnhallen van Frankrijk!

 

Leidinghuis

Verborgen in de twee halfronde uitbouwen van de Gashouder schuilt het Leidinghuis. Ontwerper Piet Hein Eek transformeerde deze bijzondere ruimte met originele details uit de fabriekstijd in een eigenzinnig appartement, voorzien van alle comfort. Deze plek hebben wij gereserveerd voor exclusieve workshops voor onze bezoekers.

Klönneplein

Het Klönneplein ligt tussen de Gashouder en het Transformatorhuis in. Op het Klönneplein vind je het foodcourt met alle lekkere gerechten vanuit de wijnlanden. In de zon wat lekkers halen bij je glas wijn. Proost!

 

Meld je aan voor de AWF nieuwsbrief!